Kloosterstraat 10, 9401 KD te Assen 
 contact@orthodontieassen.nl
 
0592 31 68 73

 06 194 141 02Inschrijven 
Bereikbaarheid
Online balie
Verwijzers

Erosie

Dat snoep niet goed is voor het gebit weten we al jaren. In sept. 15 stond er een verontrustend artikel in het maandblad Tandartspraktijk over de dramatische gevolgen van het 'nieuwe' snoep op het gebit. Een kopie van het artikel vindt u hier

Niet alleen suikers maar ook zuren vormen een bedreiging voor het gebit en de beugel. Veel frisdranken hebben een hoog zuurgehalte, maar ook drankjes als sinaasappelsap en appelsap hebben een hoog zuurgehalte. Het zuurgehalte wordt gemeten met de pH-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe zuurder de drank. De zuren uit voeding kunnen zorgen voor slijtage van het glazuur van je tanden en kiezen, dit wordt erosie genoemd. Als gevolg van erosie worden de tanden kwetsbaarder en kunnen ze gevoelig zijn voor warmte en kou.

Mag je dan helemaal geen cola of appelsap drinken? Je mag het wel drinken, maar wel met mate. Daarbij heeft het de voorkeur om een glas 'zure' drank in een korte tijd leeg te drinken in plaats van slokjes te verspreiden over een langere periode. Iedere slok is namelijk een nieuwe zuuraanval op de tanden.

Poets nooit direct na het eten of het drinken je tanden! De bacteriën in je mond zetten het voedsel om in zuren. Zou je direct na het eten je tanden poetsen dan slijt het tandglazuur onder invloed van deze zuren sneller. Wacht daarom na het eten of drinken 45 minuten voordat je je tanden gaat poetsen.