Kloosterstraat 10, 9401 KD te Assen 
 contact@orthodontieassen.nl
 
0592 31 68 73

 06 194 141 02Inschrijven 
Bereikbaarheid
Online balie
Verwijzers

Vragen

Is er een verwijsbrief nodig om op consult bij de orthodontist te komen?
Nee, een verwijsbrief is niet nodig voor het maken van een afspraak voor een consult bij de orthodontist. Als de tandarts wel een verwijsbrief heeft meegegeven dan kan deze meegenomen worden naar de eerste afspraak als ondersteunende informatie.
Hoe lang duurt een beugelbehandeling?
Gemiddeld duurt een volledige beugelbehandeling 2 jaar. Afhankelijk van de vooraf gestelde doelen kan de behandelduur ook korter of langer zijn. De snelheid van de behandeling is afhankelijk van meerdere factoren waaronder de medewerking van de patient bij het dragen van de beugel, het poetsen en het nakomen van de controleafspraken. Ook speelt het wisselen van de tanden en de groei van de kaken een grote rol in het geheel waardoor de totale beugelbehandeling zowel langer als korter dan de gemiddelde behandelduur kan uitpakken.
Hoe vaak moet er op controle worden gekomen?
Na het plaatsen van de beugel vindt er iedere maand een controle plaats waarbij de beugel indien nodig wordt aangepast.
Hoe lang is de wachtlijst bij Verstraaten & Hoogeveen orthodontisten?
Wij hebben op dit moment een wachttijd van ongeveer 6 maanden voor een eerste consult. 
Hoe gaat het maken van een afspraak in zijn werk? Een afspraak kan zowel via deze website als telefonisch worden gemaakt. Via de website kan na het invullen van de persoonsgegevens direct een datum en tijd gekozen worden via de online balie. Om telefonisch een afspraak te maken kan gebeld worden met de praktijk op 0592-316873. Wanneer moet er een buitenboordbeugel gedragen worden?
In veel gevallen kan het dragen van een buitenboordbeugel worden vermeden. Bij bepaalde gebitssituaties is een buitenboordbeugel echter wel meest geschikte optie. In die gevallen wordt de patient verzocht de beugel na schooltijd zoveel mogelijk te dragen.
Hoe vaak moeten de tanden worden gepoetst als er een beugel wordt gedragen?
Minstens 2 keer per dag, 's ochtends en 's avonds. Het is wel aan te raden na het eten eventuele voedselresten weg te borstelen omdat deze gemakkelijk achter blijven rondom de beugel. Behalve de tanden en beugel te poetsen is het ook belangrijk om onder de draad van de beugel schoon te maken met een klein borsteltje, een rager. Daarnaast is het belangrijk niet direct na het eten de tanden te poetsen omdat het glazuur van de tanden dan kan worden aangetast. Wacht ongeveer 3 kwartier met poetsen na iets gegeten of gedronken te hebben.
Moeten de controles bij de tandarts tijdens de beugelbehandeling door blijven gaan?
Ja, tijdens de beugelbehandeling kunnen de controles bij de tandarts gewoon door blijven gaan. De orthodontist controleert wel op gaatjes maar de tandarts is degene die er zorg voor draagt om eventuele gaatjes in de gaten te houden en te vullen.
Wat moet er gedaan worden als de beugel kapot gaat?
Klik hier voor een overzicht van tips voor de meest voorkomende klachten. Als de beugel kapot gaat moet er zo snel mogelijk naar de praktijk worden gebeld. Telefonisch kan dan geinstrueerd worden wat er moet gebeuren met de beugel (bijv. een draad afknippen of de beugel even niet dragen totdat de beugel wordt gerepareerd). Ook kan er dan worden ingeschat of het nodig is dat de patient direct langskomt of dat het kan wachten tot de volgende afspraak. In alle gevallen waarbij de beugel kapot gaat moet er met de praktijk worden gebeld, ook wanneer de volgende afspraak al heel dichtbij is of zelfs op dezelfde dag. Voor het repareren van beugels moeten er namelijk andere benodigdheden worden klaargelegd en is er meer tijd nodig dan voor een controle.
Doet een beugel pijn?
De eerste paar dagen moeten de tanden, wangen en lippen wennen aan de beugel. De tanden worden een beetje gevoelig omdat er door middel van de beugel tegen aan wordt geduwd. De wangen en lippen schuren in het begin over de beugel wat pijnlijk kan zijn. Dit is simpel op te lossen door een bolletje was op een slotje aan te brengen. De wangen en lippen vormen al snel een beschermend laagje dat een vergelijkbare werking heeft als eelt op handen en voeten. Na de eerste paar dagen doet een beugel vaak geen pijn meer. Soms kunnen de tanden wel weer wat gevoelig worden als de beugel is aangepast, maar dat is van korte duur.
Mag er bij het dragen van een vaste beugel frisdrank worden gedronken?
Ja, er mag frisdrank worden gedronken bij het dragen van een vaste beugel. Op de beugel zelf of de lijm waarmee deze vast zit heeft frisdrank geen effect. Op de tanden zelf echter wel! Frisdrank is een zure vloeistof die het tandglazuur langzaam doet oplossen. Een belangrijke regel is dat er 7 keer op een dag iets gegeten en/of gedronken mag worden zodat de tanden niet steeds opnieuw een zuuraanval te verwerken hebben. Het ontbijt, de lunch en het diner zijn al 3 eetmomenten dus blijven er nog 4 momenten over waarop een tussendoortje en/of drankje genuttigd kan worden. Dus een glaasje frisdrank mag wel, maar niet te vaak.
Zijn er dingen die niet gegeten mogen worden als er een vaste beugel wordt gedragen?
Ja, met een vaste beugel kan niet alles worden gegeten. Het eten van harde dingen zoals stokbrood, pepermunt en bijvoorbeeld het afbijten van appels kan niet met een vaste beugel omdat hierdoor de slotjes die op je tanden zitten geplakt eraf kunnen gaan. Ook kleverige dingen zoals toffees of winegums kunnen de slotjes en de draden die erdoorheen lopen beschadigen.
Kunnen er witte vlekken op de tanden ontstaan door de beugel?
Er kunnen geen witte vlekken op de tanden ontstaan door de beugel zelf. De witte vlekken die weleens op tanden te zien zijn, zijn beginnende gaatjes die ontstaan doordat tandplaque te lang op de tand heeft gezeten en het tandglazuur heeft aangetast. Wanneer er geen plaque op de tanden achterblijft zullen er ook geen witte vlekken ontstaan. Het is dus een kwestie van goed poetsen.
Op welke leeftijd kan het beste met een beugel worden begonnen?
Dat is volledig afhankelijk van de gebitssituatie en -ontwikkeling, maar gemiddeld wordt met de beugel gestart in groep 7 of 8 van de basisschool. In sommige gevallen is het zinvol om eerder te starten, vooral wanneer de kaakgroei moet worden aangepast. Kinderen die een schisis (hazenlip) hebben moeten wel vroeg beginnen met een beugel.
Moet het gebit uitgewisseld zijn om te beginnen met een beugel?
Nee, het gebit hoeft niet uitgewisseld te zijn voordat begonnen wordt met een beugel. Bij veel correcties is de groei van het gezicht en de kaken nodig. Soms is het wisselen van de tanden pas klaar, als die groei al grotendeels achter de rug is. In dat kan de groei niet meer benut worden als de beugel pas na het wisselen geplaatst zou worden. Als een latere start in een bepaald geval beter is, zal de orthodontist dat aangeven. Het is voor een patient beter om te vroeg langs te komen waardoor er een half jaar gewacht moet worden voordat er een beugel wordt geplaatst dan dat de patient te laat bij de orthodontist komt waardoor de gewenste behandeling niet meer mogelijk is.
Welke beugels zijn er?
Klik hier voor een overzicht van de beugels die worden gebruikt bij Verstraaten & Hoogeveen orthodontisten.
Waar zijn "blokbeugels" voor nodig?
Een blokbeugel, ook wel activator genoemd, kan de stand van de onderkaak aanpassen. Deze beugel duwt de onderkaak naar voren waardoor de groei van de onderkaak wordt gestimuleerd.
Is elke gebitsafwijking met een beugel te verhelpen?
Nee, er is heel veel mogelijk maar niet iedere gebitsafwijking is met een beugel te verhelpen. Een beugelbehandeling is afhankelijk van de kwaliteit van het gebit, de groei van de kaken, het groeipatroon, etc. Verder is de medewerking van de patient van groot belang. In sommige gevallen kan een kaakoperatie een uitkomst bieden.
Hoe vaak moeten er controles plaatsvinden nadat de beugelbehandeling klaar is?
Na het verwijderen van de beugel wordt er een retentiebeugel geplaatst in de vorm van een spalkje of een nachtbeugel. Deze moeten nog een tijdje onder controle blijven om ervoor te zorgen dat de tanden op hun nieuwe plaats blijven staan.
Hoe zit het met verzekeringen?
Een overzicht van de kosten van lopende behandelingen kan op ieder moment online worden opgezocht via www.uwdeclaraties.nl. Aan de hand van deze gegevens kunt u uw zorgverzekering desgewenst aanpassen. Voordat een behandeling van start gaat wordt altijd een kostenbegroting overlegd. De codes die hierin worden genoemd kunt u vergelijken met de vergoeding die uw zorgverzekeraar aanbiedt.
Ik heb een klacht, waar kan ik terecht?
Onze praktijk is aangesloten bij de klachtenregeling van de ANT.